Informasjon
Kostholdet har stor betydning for helse. Kosten bør gi et balansert inntak og dekke behovet for nødvendige næringsstoffer. Samtidig bør kostholdet være variert, oppleves smakfullt og ta vare på kulturelle verdier. Helsedirektoratet (2014) har gitt «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet» for ulike aldre i befolkningen.
Hensikten med menyplanlegging er å sikre næringsrikt og variert kosthold fra dag til dag. Kosthåndboka gir råd om måltidenes fordeling til ulike aldersgrupper i ulike livssituasjoner.
Antall måltider bør planlegges i samarbeid med den enkelte pasient etter vurdering av ernæringsstatus. Det bør ikke være mer enn 11 timers nattfaste.
Helsedirektoratet (2012) anbefaler i Kosthåndboken at helse og omsorgstjenestene skal tilby to standardkoster med ulike energinivåer ( se kap 11):
Hensikten med menyplanlegging er å sikre næringsrikt og variert kosthold fra dag til dag. Kosthåndboka gir råd om måltidenes fordeling til ulike aldersgrupper i ulike livssituasjoner.
Antall måltider bør planlegges i samarbeid med den enkelte pasient etter vurdering av ernæringsstatus. Det bør ikke være mer enn 11 timers nattfaste.
Helsedirektoratet (2012) anbefaler i Kosthåndboken at helse og omsorgstjenestene skal tilby to standardkoster med ulike energinivåer ( se kap 11):
Nøkkelrådskost |
Energifordeling: Antall måltider: |
Egner seg for alle friske personer og syke med god ernæringsstatus. Egner seg også for personer med diabetes og hjerte-kar sykdom. |
Energi- og næringstett kost (mindre volum) |
Energifordeling: Antall måltider: |
Egner seg for personer i ernæringsmessig risiko, personer med moderat underernæring, personer med nedsatt almentilstand og personer med liten matlyst. |
Nøkkelrådskost anbefales som utgangspunkt i institusjoner og boliger for personer med ulike funksjonshemninger, samt for personer med rusavhengighet og psykiske lidelser.
Energi- og næringstett kost har høyere fett og protein innhold, og har mindre porsjon enn nøkkelrådskosten. Denne kosten anbefales personer som er i risiko for underernæring.
Dagens meny med stor og tydelig skrift slås opp på en lett synlig tavle ved spiseplassen. Ukens meny kan i tillegg være på en oppslagstavle.
Informasjon om nøkkelrådskost og tilpasninger til den enkeltes behov bør finnes lett tilgjengelig i alle institusjoner.
Energi- og næringstett kost har høyere fett og protein innhold, og har mindre porsjon enn nøkkelrådskosten. Denne kosten anbefales personer som er i risiko for underernæring.
Dagens meny med stor og tydelig skrift slås opp på en lett synlig tavle ved spiseplassen. Ukens meny kan i tillegg være på en oppslagstavle.
Informasjon om nøkkelrådskost og tilpasninger til den enkeltes behov bør finnes lett tilgjengelig i alle institusjoner.