Informasjon
Ernæringsplanen
Helsedirektoratet (2012) anbefaler to standardkoster: Nøkkelrådskost og Energi- og næringstett kost. Se Kosthåndboka kap 11.Personer i ernæringsmessig risiko og/eller underernæring skal ha en ernæringsplan med dokumentasjon ernæringsstatus, vurdering av matinntak og energibehov, samt individuelle tiltak.
Tiltakene skal ha fokus på spisesituasjonen og spisemiljøet.
Tiltak for småspiste skal være individuelle. Se «Mellommåltider og berikning».
Tiltak for personer med KMI over 25 (uten vektrelatert tilleggsrisiko) skal være lystbetonte og tilpasset den enkeltes mestring. Regelmessig fysisk aktivitet og energiredusert kost kan anbefales med:
- økt inntak av grønnsaker og grove kornprodukter, redusert inntak av mettet fett fra fete meieri- og kjøttprodukter.
- 30 minutters daglig moderat fysisk aktivitet. 60-90 minutters daglig fysisk aktivitet er nødvendig for å vedlikeholde vektreduksjon.
Informasjon om kroppens energibehov ved sykdom skal være kunnskapsbasert.
Ernæringsplanen evalueres regelmessig, minst hver måned i sykehjem/hjemmebaserte tjenester om ikke faglig begrunnet opplegg tilsier noe annet.