Informasjon
Kostregistrering
Systematisk kostregistrering og beregning av personens energibehov krever samarbeid med pasienten og hans/hennes pårørende. Forenklet kostregistrering gjennomføres så nøyaktig som mulig med all mat og drikke i ett døgn, antall måltider og fordelingen gjennom døgnet. Det anvendes standardisert skjema:Vurdering av drikke- og ernæringsbehov
Vurdering av væske og energibehovet kan gjøres med følgende tommelfinger regler:
Tommelfingerregel for beregning av væskebehovet hos voksne:
30 ml/ kg kroppsvekt /pr døgn
30 ml/ kg kroppsvekt /pr døgn
Ved feber: Øk væskebehovet med 10 % for hver grad forhøyet kroppstemperatur
Tommelfingerregel for beregning av energibehov hos voksne med lavt aktivitetsnivå:
30 kcal x kg kroppsvekt/ pr døgn
30 kcal x kg kroppsvekt/ pr døgn
Eks: 30 kcal x 61 kg = 1830 kcal pr døgn
Er personen over 70 år reduser med 10 %. Ved feber øk med 10 %
Er personen over 70 år reduser med 10 %. Ved feber øk med 10 %
Anbefaling
Ikke mer enn 11 timer nattfaste
Se «Vurdere matinntak i forhold til behov» i Kosthåndboken, side 87-92
Bruk gjerne Matvaretabellen til vurdering av matinntaket og energibehovet. Se www.matvaretabellen.no
Bruk gjerne Matvaretabellen til vurdering av matinntaket og energibehovet. Se www.matvaretabellen.no